Именни дни през: Април

29 Април имен ден Пенчо, Пенка, Пеньо, Пенко

На 29 Април имен ден има Пенчо, Пенка, Пеньо, Пенко.

Април, Имени дни, По месец | Маркиран , , , | Остави коментар

28 април имен ден Виталий, Витан

Виталий бил езически жрец, станал свидетел на мъченията, които преживял Артемон. Виталий повярвал в чудотворната вяра и приел християнството. По-късно бил ръкоположен за епископ в Кесария.
На 28 април имен ден имат Виталий, Витан.

Април, Имени дни, По месец | Маркиран , | Остави коментар

25 Април имен ден Марк, Марко, Тома

Свети апостол и евангелист Марко
Е един от седемте апостоли на Исус Христос. Бил е евреин, служител в храм. Покръстен е от самият св.Петър, който го нарича свой духовен син. Написал е своето евангелие, първото и най-късото сред всички, през 44 г. в Рим. Живял и проповядвал в Египет, основал своята християнска общност в Александрия. Свети Марк изцерил опасната рана Аниан, местен обущар. Това бил първия покръстен жител. Църква в Александрия привличала все повече привърженици, което не се харесвало на езичниците. Свети Марко се принудил да напусне града и оставил за свой наместник епископ Ананий. Посетил и покръстил съседните Ливия и Киринайка. От там заминал за Рим, където продължил деянията си със свети Петър и свети Павел.
След време се завърнал в Александрия, където създал първия християнски храм. Идолопоклонниците не можели повече да наблюдават действията у безучастно и издали смъртната му присъда на 24 април, празникът на техния бог Серапис и същевременно Великден. Марко призовавал да не бъде честван езическия обичай, а да се обърнат хората към истинския Бог. Последвали мъчения, тялото му било влачено по градските улици и след него оставали алени следи. Мъченията продължили и на следващия ден. Свети Марко не губел волята си и не преставал да се моли. Издъхнал на 25 април.

На 25 Април имен ден имат Марк, Марко, Тома.

Април, Имени дни, По месец | Маркиран , , | Остави коментар

24 април имен ден Живко, Живка

Имения ден на Живко, Живка и производните им се чества в петък след Великден. Денят се нарича Живоприемни петък или Животворни петък.

На 24 април имен ден празнува Живко, Живка.

Април, Имени дни, По месец | Маркиран , | Остави коментар

23 Април

Св. мъченица Александра – е живяла в края на III и началото на IV в. Била е съпруга на Диоклециян или някой от другите владетели по това време. Била е християнка, но е пазела това в тайна. По време на пребиваване в Никомедия присъствала на измъчването на св. Георги Победоносец, за чиито чудеса научила. Решила открито да оповести вярата си. Пред смаяния Диоклециян тя смело заявила, че вярва в Бог и почита неговия син Исус. Той бил смаян от вестта, но изпълнил законите и я осъдил на смърт чрез съсичане. Стражата отвела Александра извън града, но тя не стигнала крайната цел. Починала опряна на крайпътен зид, в резултат на умора и жажда.
Св. мъченик Лазар Български – е роден в Габровско през 1774 г. в семейството на Недко Енчов. Като младеж напуснал родното си място и се заселил в Анадола, Мала Азия, където станал овчар. Бил трудолюбив и пестелив и скоро се сдобил с много овце. Един ден докато си почивал кучето му нападнало туркиня и скъсало дрехата и. Тя обвинила момчето, че я е нападнало. Дълбоката му християнска вяра привлякла отдавна гнева на турците и случката била пагубна. По нареждане на местен големец бил затворен в тъмница и подложен на жестоки изтезания. Предложили му да го пощадят, ако се потурчи, но той предпочел да умре в името на вярата си.На този ден се падал Гергьовден и Лазар усилено се молил на св.Георги. Починал през 1802 г. едва на 28 г. Погребан бил в местното гробище, но след време пренесли мощите му в църквата в родния му Дебел Дял. Над олтара с останките му се случвали множество чудеса. И днес в Рилския Манастир е изобразен св.Лазар в цял ръст.

Април, Имени дни, По месец | Остави коментар

21 Април имен ден Жельо

21 Април имен ден празнува Жельо

Април, Имени дни, По месец | Маркиран | Остави коментар

18 април имен ден Виктор, Виктория

Виктор бил войник по време на управлението на Марк Аврелий. За да се провери предаността им към страната и управляващите, войните били задължени да предадат в жертва животно на идолите. Виктор бил християнин и отказал, с което бил осъден на мъчения и изпитания. Вярата му му помогнала да премине невредим през всичко, дори победил виден магьосник и го принудил да стане християнин. Присъстващите по това време ослепени войници прогледнали. Виктор бил обезглавен през II век в Дамаск.
Името Виктор, а от там и Виктория произхождат от латинското victori, което означава победа.
На 18 април имен ден празнуват Виктор, Виктория.

Април, Имени дни, По месец | Маркиран , | 2 Коментара

14 Април имен ден Мартин, Мартина, Марта

Мартин, Мартина – тези имена произлизат от латинското Martius и се свързват с бога на войната, Марс.
Християнството признава няколко светци с това име – св.Мартин от Тур, св.Мартин от Перу, св.Мартина, както и четирима папи.
Света Мартина е била богато сираче, което помагало на бедните и онеправданите. Живяла е по време на управлението на Александър Север, по чиято воля била задържана. Тъй като не се отказала да се отрече от вярата си била подложена на мъчения, а в последствие и съсечена. Светицата е покровителка на Рим, както и на кърмещите майки.
На този ден имен ден имат Мартин, Мартина, Марта.

Април, Имени дни, По месец | Маркиран , , | Остави коментар

11 Април

Св. Антип – бил епископ на Пергамската църква. По негово време християните били обект на гонения и наказания. Антип в съня си бил посетен от Син Божий, който му обяснил плюсовете и минусите на основните религии по онова време. Народът на Пергам живял съгласно езическите си вярвания, принасяли жертви на идолите си и били крайно деморализирани. Антип смело проповядвал правата вяра, като обосновавал твърденията си и показвал противоречията в уважаваните тогава седем религии. Постепенно все повече и повече хора се присъединявали към разбиранията му и се покръствали. Жреците от града хванали апостола и го завели при управителя на града, като казали, че заради неговите деяния боговете са разгневени и няма да пазят града. Антип бил призован да се отрече от вярата си и да принесе в жертва животно под смъртна заплаха. Но той не се поколебал нито за миг, а продължил да проповядва и да приканва хората да приемат християнството. Обяснявал, че не измислените идоли, а Бог единствено може да защити града им.
Антип бил заведен до идолопоклонния жертвеник, където имало изкован от мед бик. Нажежили жертвеника и поставили вътре светеца. Той спокойно понесъл мъченическата смърт, защото знаел, че това е волята на Бог и до последно се молел за душите на неверните.

Април, Имени дни, По месец | Остави коментар

6ти Април Имен ден Страхил

На тази дата честваме паметта на Свети Методий Славянобългарски, архиепископ на Панония.

На този ден имен ден има Страхил.

Април, Имени дни, По месец | Маркиран | Остави коментар