Имен ден Богдан: 11 Януари

На 11 Януари имен ден имат Богдан, Богдана, Богомил, Теодосий, и Теодоси, Теодосия, Досьо

Йорданов ден: 6 Януари

Богоявление, Йордановден, Водици
или още Кръщения Господне. На този ден отбелязваме кръщаването на Исус в река Йордан. Акта на кръщението му показва мисията му на света – при потапянето греховете биват поети от Господ и го убиват, а при излизането от водата Той възкръсва. Според легендите Светия дух се появява в тялото на гълъб и обявява, че Исус е неговия син и това е неговото богоявление.

От тук идва и другото наименование на празника – Богоявление. На този ден е прието след празничната служба свещеникът да хвърли кръст в реката и хората (не е забранено за жени) да скочат в студените води за да го извадят. Изваждането на кръста носи здраве и берекет. Ако кръстът замръзне се смята, че годината ще бъде добра, ако пък времето е сухо и студено се очаква плодородна година. Според народните вярвания болните, които се изкъпят в така осветената вода, ще бъдат излекувани.
На Богоявление се освещават знамената на Българската армия.

Имен ден имат още: Йордан, Йорданка (от река Йордан в Палестъна, в която е бил кръстен Исус Христос; ), Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Теодосий, Богомил