28 Март Имен ден на Боян, Бояна, Боянка, Албена, Бойко, Бойка, Боко

Св. мъченик Боян – Енравота, княз Български е бил внук на хан Крум. След смъртта на хан Омуртаг на трона седнал най-малкия му син – Маламир. Неговия брат, Енравота-Боян, под влиянието на думите на Кинам се заинтересувал от християнството и впоследствие тайно бил покръстен. Това възмутило езичника Маламир, който предизвикал брат си да се откаже от новата си вяра. Боян отстоявал вярата си, изнесъл вдъхновен реч как християнството ще се шири по българските земи, ще бъдат изграждани храмове, а езическите богове ще бъдат забравени. Маламир издал смъртна присъда за брат си, който бил посечен през 833 г. Пророчеството на светеца се изпълнило през 856 г. при управлението на цар Борис.

На 28 Март имен ден имат Боян, Бояна, Боянка, Албена, Бойко, Бойка, Боко

Йорданов ден: 6 Януари

Богоявление, Йордановден, Водици
или още Кръщения Господне. На този ден отбелязваме кръщаването на Исус в река Йордан. Акта на кръщението му показва мисията му на света – при потапянето греховете биват поети от Господ и го убиват, а при излизането от водата Той възкръсва. Според легендите Светия дух се появява в тялото на гълъб и обявява, че Исус е неговия син и това е неговото богоявление.

От тук идва и другото наименование на празника – Богоявление. На този ден е прието след празничната служба свещеникът да хвърли кръст в реката и хората (не е забранено за жени) да скочат в студените води за да го извадят. Изваждането на кръста носи здраве и берекет. Ако кръстът замръзне се смята, че годината ще бъде добра, ако пък времето е сухо и студено се очаква плодородна година. Според народните вярвания болните, които се изкъпят в така осветената вода, ще бъдат излекувани.
На Богоявление се освещават знамената на Българската армия.

Имен ден имат още: Йордан, Йорданка (от река Йордан в Палестъна, в която е бил кръстен Исус Христос; ), Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Теодосий, Богомил