Имен ден Евтим: 20 Януари

Св. Евтимий, патриарх Търновски
Свети Евтимий е роден в началото на четиринадесети век в Търново, тогавашната столица на България. Въпреки доброто си светско образование, той бил запленен от духовното и станал монах в Килифарския манастир. След пътуване до Цариград и Антонската Света Гора се завръща в родината си и се оттегля в пещера близо до Търново. Там построява църква – Света Троица.

След време към него се присъединяват и други вярващи и се образува манастир.Светецът се занимавал с редактиране на богослужебно книги според първописите на гръцки, писал жития на светци. Създал своеобразна школа за подготовка на богослови, литургисти, специалисти по църковни езици. След смъртта на патриарх Йоаникий е избран за негов намесник.

Имайки предвид тежкото време, в което е избран за патриарх не може да се отрече огромната му смелост и непоколебимост да проповядва вярата. Турците вече нееднократно са нападали столицата, голяма част от българските земи са вече завзети. За него Вазов пише: “Евтимий, на Търново в дните ужасни последний бранител и последний цар!”. След като турците завзели Търново, стотина от най-видните големци на столицата били подмамени от български предател и били жестоко избити от душманите. Свети Евтимий разкрил предателя, за което бил наказан със смъртно наказание.

Когато палачът замахнал с брадвата, за да отсече главата му станало чудо – ръката му се вкаменила. Патриархът бил изпратен на заточение в Родопите, според някои в Бачковския манастир.

Евтим – благодушен.