Имен ден Евтим: 20 Януари

Св. Евтимий, патриарх Търновски
Свети Евтимий е роден в началото на четиринадесети век в Търново, тогавашната столица на България. Въпреки доброто си светско образование, той бил запленен от духовното и станал монах в Килифарския манастир. След пътуване до Цариград и Антонската Света Гора се завръща в родината си и се оттегля в пещера близо до Търново. Там построява църква – Света Троица.

След време към него се присъединяват и други вярващи и се образува манастир.Светецът се занимавал с редактиране на богослужебно книги според първописите на гръцки, писал жития на светци. Създал своеобразна школа за подготовка на богослови, литургисти, специалисти по църковни езици. След смъртта на патриарх Йоаникий е избран за негов намесник.

Имайки предвид тежкото време, в което е избран за патриарх не може да се отрече огромната му смелост и непоколебимост да проповядва вярата. Турците вече нееднократно са нападали столицата, голяма част от българските земи са вече завзети. За него Вазов пише: “Евтимий, на Търново в дните ужасни последний бранител и последний цар!”. След като турците завзели Търново, стотина от най-видните големци на столицата били подмамени от български предател и били жестоко избити от душманите. Свети Евтимий разкрил предателя, за което бил наказан със смъртно наказание.

Когато палачът замахнал с брадвата, за да отсече главата му станало чудо – ръката му се вкаменила. Патриархът бил изпратен на заточение в Родопите, според някои в Бачковския манастир.

Евтим – благодушен.

Антоновден, имен ден Антон: 17 Януари

Антоновден – посветен на св.Антоний, покровителя на всички болести. На този ден се извършват ритуали против болести, месят се питки, като една се оставя на тавана за чумата. На този ден жените не би трябвало да плетат, предат, да готвят боб или леща, за да не привикат болестите.

Самият свети Антоний е роден в заможно семейство, но се отказва от богатството си, раздава го на бедните и заживява в изсечена в скалите гробница. Според легендите една вечер в убежището му го нападнали всевъзможни зверове и гадини, които му нанесли тежки рани. Изведнъж животните избягали, а от процеп на тавана проникнала светлина, която излекувала раните му. Свети Антоний усетил намесата на Господ и попитал защо не му е помогнал по-рано. Бог му казал, че през цялото време е бил с него, но е изпитвал мъжеството му, и след като се е доказал ще му помага винаги. След тази случка, свети Антоний се преместил да живее в изоставена постройка, на която зазидал входа, изолирайки се напълно от света. Въпреки изолацията си, той излекувал много болни хора, които посъветвал да не благодарят на него, а на Бог.

Смята се, че свети Антоний е брат на свети Атанасий, и двамата са били ковачи и поради това 17 и 18 януари са празници на ковачите, железарите, точиларите и ножарите.

На този ден имен ден имат още: Антон, Антония (римско родово име, неоценим, безценен)и Андон, Донка, Доньо, Дончо, Тонко, Тони, Тончо, Тотка