14 Април имен ден Мартин, Мартина, Марта

Мартин, Мартина – тези имена произлизат от латинското Martius и се свързват с бога на войната, Марс.
Християнството признава няколко светци с това име – св.Мартин от Тур, св.Мартин от Перу, св.Мартина, както и четирима папи.
Света Мартина е била богато сираче, което помагало на бедните и онеправданите. Живяла е по време на управлението на Александър Север, по чиято воля била задържана. Тъй като не се отказала да се отрече от вярата си била подложена на мъчения, а в последствие и съсечена. Светицата е покровителка на Рим, както и на кърмещите майки.
На този ден имен ден имат Мартин, Мартина, Марта.

1 Март – Баба Марта, имен ден Марта, Мартин

1ви Марта – Баба Марта е символ на настъпващата пролет, на топлината и светлината.

С името и се свързват много народни вярвания. Според поверията на този ден стариците не трябва да излизат рано от домовете си за да не види първо тях Баба Марта и да не се ядоса. Трябва първо да излязат младите моми, за да бъде времето топло и приятно.

На този ден според обичаите се подаряват и връзват бяло червени мартеници.
Във фолклора има няколко легенди за Пижо и Пенда –според някои са били брат и сестра, според други годеници или семейство. Но при всички Пижо се смята за едър и здрав, със зачервени бузи юнак, а Пенда с бяла кожа и топъл нежен поглед. Мартениците се свързват с тях; червения цвят напомня за здравето, а белия за чистотата.

Мартениците се изработват от вълнени конци, като може да се добавят мъниста и други материали. Тяхната цел в миналото е била да предпазват от злите духове, но в наши дни са по-скоро пожелание за здраве. Мартениците се носят до появата на прелетна птица или на цъфнало дърво. Това е и официалното настъпване на пролетта.

На този ден имат имен ден Марта, Мартин, Мартина.