29 Юни имен ден Петър

Петровден, Св. славни и всехвални апостол Петър и апостол Павел
На този ден Православните християни почитат светите апостоли Петър и Павел.
Свети Петър е любимия сред 12-те ученици на Исус Христос. Рожденото му име е Симон. Произхождал от бедно рибарско семейство. Брат му, Андрей, е първият ученик на Исус и именно той го е насочил разпространението на вярата и подпомагане действията на избавителя.
Името Петър („камък”) му е дадено от самия Исус. Бил предан ученик и следвал учителя си чак до последния му ден. Изцелил много хора от най-разни болести, извършил множество чудеса. За вярата си бил подложен на жестоки мъчения и разпънат на кръст. По негово желание бил разпнат с главата на долу, тъй като не се считал за достоен на умре като учителя си.
Свети Павел първоначално бил юдеист и участвал в гоненията на християните.Тогава още носел името Савел. Светогледа му обърнало видение – самият Исус му се явил и го попитал защо го гони. От този момент Павел станал ревностен пазител и разпространител на християнството. Понесъл мъченическа смърт заради действията си, както св. Петър, на 29 юни.
Според източниците смъртта на двамата апостоли била съпроводена от чудеса, а там където се търкулила отсечената глава на св.Павел изникнали три извора.

10 Март имен ден Кодрат, Киприан, Дионисий, Анект, Павел, Крискент

Св. мъченици и другите с тях – от Коринт

Св. мъченица Галина е една от загиналите християнки, преследвани жестоко на остров Крит по времето на управление на император Декий. Галина, Галя, Галин, Геновева, Галена и др.