Имен ден Таня 12 Януари

Света Татяна – Света мъченица Татяна произлизала от богато семейство и била отглеждана според християнските норми. Тя се отказала от светския живот, отдала изцяло на молитви и милосърдие. В периода, когато е живяла на власт бил малолетния Александър Север. Вместо него управлявали наместници, противници на християнството.

Младата Татяна била заведена в храма на Аполон за да принесе жертва и да се откаже от вярата си. Когато тя отказала била подложена на жестоки мъчения. Очите и били избодени, а от тялото и рязали парчета плът. След всяко мъчение Татяна се тайнствено била излекувана. Мъчителите и оставали учудени, а единственото, за което се молела мъченицата било Бог да докосне сърцата на мъчителите. Татяна била пазена от ангели, които нанасяли удари на мъчителите докато не се отказали и започнали да убеждават владетеля да пощади девицата. Осмината слуги прекратили мъченията, помолили за прошка Татяна и приели християнството.

Постъпка, за която били обезглавени. На следващия ден владетеля заповядал девицата да бъде хвърлена на дивите зверове. Изгладнелия лъв, от който се очаквало да я разкъса, започнал да и се умилква и да ближе нозете и. От страх да не се обърнат и други езичници към християнството, владетелят заповядал Татяна и баща и да бъдат обезглавени.

На този ден имен ден имат още: Таня, Тана, Татяна -устроителка.