Тодоровден

Тодоровден (Св. великомъченик Теодор Тирон) – 6 седмици и 1 ден преди Великден (събота в края на първата седмица от Велики пости); На този ден се чества събирателния образ на трима светци – св.Теодор Тирон, св.Теодор Стратилат и св. Теодор Студит. Смята се, че св.Тодор е повелител на конете и на този ден забивал копието си в земята, на него връзвал коня си и призовавал лятото да настъпи.В българския фолклор празникът се нарича Тудорица или Конски Великден. Призори жените приготвят обреден хляб с формата на конче, слагат му орехи, чесън и сол. На този ден се гледа кои коне са прекарали зимата добре и са здрави, силни и издръжливи. Провеждат се надбягвания с коне, наричани кушии, а наградата за коня е вързоп с най-хубавия зоб. След състезанието ездачите обикалят селото с победителя на чело, а съселяните им ги черпят с вино. Следва угощение в дома на победителя. Младите моми правят венци за коня и за ездача.

На този ден имен ден празнуват Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Дора, Тодорка и Теодорина, Доротея, Дорина, а също и преводните Божидар, Божидара

11 Март имен ден Теодор, Тотьо, Тотка

ПЪРВАТА СЪБОТА ОТ ВЕЛИКИЯ ПОСТ
Този ден е посветен на свети мъченик Тодор Тирон. Петдесет години след смъртта на светеца, по време на управлението на император Юлиян Отстъпник християните само привидно имали свободата да изповядват вярата си. Императорът искал да възвърне езичеството и опитвал по различни начини да вгорчи правоверните. Знаейки, че християните спазват пост 40 дни преди Великден, заповядал да бъдат напръскани тайно с кръв храните по пазарите, за да провали поста. В това време свети Тодор се явил на Евдоксий, Цариградския Епископ и го предупредил за волята на владетеля. Епископът разгласил на всички и заръчал на християните тази седмица да не купуват храна от пазара, а да се хранят само с жито. Така намеренията на император Юлиян били осуетени, а той засрамен пуснал неосквернена храна по пазарите.
На 11 Март имен ден имат още Теодор, Тотьо, Тотка

17 Февруари Св. Теодор имен ден

Св. Теодор – бил млад войник от град Амасий.

По негово време владетели били Максимиан и Максимин, които преследвали и сурово наказвали християните. Един ден Теодор също бил принуден да се откаже от вярата си, като принесе в жертва на идолите животно.

Той отказал, въпреки многократните заплахи. Съпровождал осъдените на тъмница християни, като ги подкрепял и им давал сили за молитва. Една нощ, воден от волята за съхранение на вярата подпалил езически храм. Това негово действие имало свидетели и на следващия ден бил изправен на съд.

Теодор отново отказал да се отрече от Господ и бил осъден на гладна смърт. През нощта му се явил Исус Христос и го подкрепил. Подсилен от видението, затворникът възстановил силите си и започнал да пее възхваляващи песни. Стражарите не могли да повярват на очите си. На следващия ден Теодор бил изправен на съд и след поредния отказ да се отрече от вярата си бил изгорен на клада.