11 Март имен ден Теодор, Тотьо, Тотка

ПЪРВАТА СЪБОТА ОТ ВЕЛИКИЯ ПОСТ
Този ден е посветен на свети мъченик Тодор Тирон. Петдесет години след смъртта на светеца, по време на управлението на император Юлиян Отстъпник християните само привидно имали свободата да изповядват вярата си. Императорът искал да възвърне езичеството и опитвал по различни начини да вгорчи правоверните. Знаейки, че християните спазват пост 40 дни преди Великден, заповядал да бъдат напръскани тайно с кръв храните по пазарите, за да провали поста. В това време свети Тодор се явил на Евдоксий, Цариградския Епископ и го предупредил за волята на владетеля. Епископът разгласил на всички и заръчал на християните тази седмица да не купуват храна от пазара, а да се хранят само с жито. Така намеренията на император Юлиян били осуетени, а той засрамен пуснал неосквернена храна по пазарите.
На 11 Март имен ден имат още Теодор, Тотьо, Тотка

Антоновден, имен ден Антон: 17 Януари

Антоновден – посветен на св.Антоний, покровителя на всички болести. На този ден се извършват ритуали против болести, месят се питки, като една се оставя на тавана за чумата. На този ден жените не би трябвало да плетат, предат, да готвят боб или леща, за да не привикат болестите.

Самият свети Антоний е роден в заможно семейство, но се отказва от богатството си, раздава го на бедните и заживява в изсечена в скалите гробница. Според легендите една вечер в убежището му го нападнали всевъзможни зверове и гадини, които му нанесли тежки рани. Изведнъж животните избягали, а от процеп на тавана проникнала светлина, която излекувала раните му. Свети Антоний усетил намесата на Господ и попитал защо не му е помогнал по-рано. Бог му казал, че през цялото време е бил с него, но е изпитвал мъжеството му, и след като се е доказал ще му помага винаги. След тази случка, свети Антоний се преместил да живее в изоставена постройка, на която зазидал входа, изолирайки се напълно от света. Въпреки изолацията си, той излекувал много болни хора, които посъветвал да не благодарят на него, а на Бог.

Смята се, че свети Антоний е брат на свети Атанасий, и двамата са били ковачи и поради това 17 и 18 януари са празници на ковачите, железарите, точиларите и ножарите.

На този ден имен ден имат още: Антон, Антония (римско родово име, неоценим, безценен)и Андон, Донка, Доньо, Дончо, Тонко, Тони, Тончо, Тотка