Петльов ден 2 Февруари 2023

Петльов ден е празник на мъжката сила. За произхода му има различни поверия. Според едно от тях по време на османското владичество поробниците обикаляли къщите и взимали мъжките рожби за еничари, а ако родителите не ги давали трябвало бащата собственоръчно да убие детето пред турците. Когато се разнесла мълвата в много от къщите скривали на тайно място децата, заколвали петел, с неговата кръв цапали дома и правили кръст на вратата, за да заблудят турците.
В тези дни в древността са се празнували и празниците на Дионисий, които са били в последствие обявени за развратни. В далечните времена хомо- и бисексуалността са се приемали за нещо нормално. В днешно време организациите на хомосексуалистите приемат тази дата за свой празник.

Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение господне – е християнски празник, на който се отбелязват 40 дни от раждането на Исус. Според закон на Моисей, на четиридесетия ден след раждането майката трябвало да запознае първородния си син с Господ и да принесе в жертва агне, а ако е бедна – гургулица или два гълъба. И така, вече повече от две хиляди години е прието на 40-я ден след раждането детето да се занесе в черква и да се представи на Господ, след което да се направи угощение за здраве и късмет на бебето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *