30 Юни имен ден Апостол

Събор на Дванадесетте апостоли – на този ден почитаме едновременно всички ученици на Христос – Симон Петър, Андрей Първозвани, Иаков Заведеев, Иоан Богослов, Филип, Вартоломей, Тома, Матей, Иаков Алфеев, Иуда Иаковов, Симон Зилот, Матий (Матия) – на мястото на Иуда Искариот. Към тях се чества и св.Павел, който не е бил апостол, но също ревностно е разпространявал вярата.

29 Юни имен ден Петър

Петровден, Св. славни и всехвални апостол Петър и апостол Павел
На този ден Православните християни почитат светите апостоли Петър и Павел.
Свети Петър е любимия сред 12-те ученици на Исус Христос. Рожденото му име е Симон. Произхождал от бедно рибарско семейство. Брат му, Андрей, е първият ученик на Исус и именно той го е насочил разпространението на вярата и подпомагане действията на избавителя.
Името Петър („камък”) му е дадено от самия Исус. Бил предан ученик и следвал учителя си чак до последния му ден. Изцелил много хора от най-разни болести, извършил множество чудеса. За вярата си бил подложен на жестоки мъчения и разпънат на кръст. По негово желание бил разпнат с главата на долу, тъй като не се считал за достоен на умре като учителя си.
Свети Павел първоначално бил юдеист и участвал в гоненията на християните.Тогава още носел името Савел. Светогледа му обърнало видение – самият Исус му се явил и го попитал защо го гони. От този момент Павел станал ревностен пазител и разпространител на християнството. Понесъл мъченическа смърт заради действията си, както св. Петър, на 29 юни.
Според източниците смъртта на двамата апостоли била съпроводена от чудеса, а там където се търкулила отсечената глава на св.Павел изникнали три извора.

24 Юни Еньовден

Еньовден
На този ден е роден св. Йоан Предтеча, който предсказал идването, а по-късно и кръстил Исус Христос.

Този ден в народните вярвания се нарича Еньовден. Това е денят на лятното слънцестоене, след който дните стават все по-къси.

Съществуват много обичаи, свързани с празника. Според вярванията това е най-подходящото време през годината за събиране на билки – така те ще бъдат най-ползотворни. Техният брой трябва да е 77 и половина, като половинката е за неоткрита още болест.

В нощта на Еньовден цъфти папратта и който успее да си откъсне от цвета ще бъде здрав цяла година. Освен това се увеличават шансовете му да открие съкровище или да успее да превърне желязото в злато.

На този ден се извършват и предсказания за женитба. Момите берат букети с различно съдържание в различните региони на страната и извършват различни обичаи, като всички целят спомагането на женитбата, предричане бъдещия жених и благосъстоянието му.

20 Юни имен ден Бисер, Бисера

На този ден почитаме паметта на св. Наум Охридски, най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий. Всъщност той е починал на 23 декември, но този ден е част от постите и за това Охридската епископия определя 20 юни като ден за тържествени чествания.
Наум бил българин от знатен род, но изоставил всичко и тръгнал с равноапостолите Кирил и Методий да разпространява делото им. Според източниците е бил брат на Климент – според някои духовен , а според други и биологичен.Двамата братя са следвали Кирил и Методий чак до Рим, като са им помагали в разпространяването на християнството. След смъртта на Методий, Наум се върнал в България, но за да не стане жертва на натиска на византийците пренесъл дейността си от столицата Плиска в Преслав. Там продължил просветната дейност. Също така е бил съорганизатор на Първия всебългарски църковно-народен събор, на който славянобългарският език е провъзгласен за официален и църковен, а делото на светите братя Кирил и Методий е увековечено на знаме и връчено на Симеон Велики.След като обучил достатъчно приемници, измореният Наум се оттегля в манастира “Свети архангели Михаил и Гаврил”, където по-късно умира.

15 Юни имен ден Августин, Витан, Витомир

На този ден почитаме Блажени Августин Ипонийски. Роден в Тагасте през 354г. и възпитан от благочестивата си майка Моника. Бил весел и хитър младеж и чак в зряла възраст бил покръстен. След смъртта на майка си раздал богатството си на бедните и станал монах. През 391 г. приел свещенически сан, а по късно бил ръкоположен за епископ на Ипон. Бил изтъкнат учител и разпространител на вярата.

4 Юни имен ден Марта

Името Марта произхожда от арамейски и в превод означава господарка на дома, домакиня. В историята е имало много светици с това име. Една от тях е била сестра на Лазар и Мария. Живяла е в Бетания, не далеч от Йерусалим. Била голяма чистница и добре се грижила за дома си и сестра си, с която живеела. Била приятелка на Исус, който често идвал в дома и.

1ви Юни международен ден на детето

Международен ден на детето, Спасовден, ПП на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари
Международният ден на детето се празнува в много страни по света, но на различни дати. С решение на ООН за такъв е обявен 20 ноември (приемане Декларацията за правата на децата, а по-късно и Конвенцията за правата на децата). Инициативата за определяне на такъв празник е започнала още през 1924 г., когато е решено да бъдат децата признати за пълноправни членове на обществото, имащи своите права. Определянето на ден, посветен на децата е благоприятствало за приемането им в обществото, обръщане на внимание на потребностите им, на бита и проблемите им.
В днешните общества никой вече не омаловажава правата на децата. Всички приемат правото им на живот, на образование, на игри, на домашен уют.

30 Май имен ден Емилия

Света Емилия е наследничка на знатен и богат род, самата тя има четири дъщери и шестима сина. Възпитавала ги съгласно християнските норми на трудолюбие и благочестие. След като отгледала децата раздала богатството си, освободила робите си и заедно с дъщеря си Макрина се оттеглила в малка къщичка на село. Там продължили живота си в молитва и труд, далеч от светския живот. Към тях се присъединили и няколко други жени, които искали да поверят живота си на Господ.

21 май имен ден Константин и Елена

Константин и Елена

Св. Константин е роден през 274 г. в царско семейство, почитащо християнството, макар и непокръстено. По това време се отбивали най-ожесточените гонения срещу християните. Въпреки средата, в която растял, Константин на всякъде виждал чудото на вярата, съзрявал Господ във всяко действие. През 306 година младежът бил провъзгласен за император на Галия и Британия и обявил свобода на изповядването на християнството. През 312 г. предприел въоръжен поход към Рим и след военни действие приел властта над цялата западна Римска Империя. С указ наредил веротърпимост сред поданиците си, като не наложил никому чуждите разбирания. След време под влияние на напора на езичниците започнала война между Запада и Изтока, в която се решила съдбата на Империята. Константин победил и станал единствен император. Въвел търпимостта между религиите по всички земи, преместил столицата над Босфора и дал името си – Константинопол.

Константин искал да окаже чест и да се поклони на мястото, където Исус е бил разпнат. Но счел, че е пролял твърде много кръв и е недостоен за това. Предпочел да изпрати майка си, царица Елена, на която дал богати дарове.

Света Елена раздала на бедните и нуждаещите се милостиня, наредила да бъдат разчистени светилищата, които враговете на християнството затрупали със смет.  По нейна воля били построени храмове и църкви. Голямата и цел била да открие кръста, на който е бил разпънат Исус и положила голямо усилие да я достигне. Благодарение на положението си и възможностите си успяла да открие кръста и да го положи в специално изграден сребърен ковчег. Частица от него донесла на сина си, Константин.

11 Май

Св. Кирил, Св. Методий – 13 дни преди “Св. Св. Кирил и Методий”, ден на писмеността
Кирил и Методий, Методия, още Киро, Кирчо, Кирилка, Методи, Методийка

8 Май имен ден Христофор

Според легендите свети Христофор бил великан, висок 4 метра и много силен. Пренасял е  поклонниците през реките. Изобразява се с дете на раменете, защото се смята, че е пропаднал в река, докато е пренасял малко дете. Името му от гръцки /Christo-phoros/ означава „носещия Христос”.

Свети Христофор е повелител на мостовете, градовете до реки, превозвачите, на пътешествениците и поклонниците.

6 май Гергьов ден, имен ден на Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо

Гергьовден, ПП на овчари, пастири, военни и млекари

На този ден почитаме Св. Георги победоносец. Той е живял по време на управлението на Диоклетиан, бил е войник и след като добре се справял с длъжността си бил многократно повишаван. Млад останал без родители и наследил голямо богатство и имение. Император Диоклетиян, както предшествениците си, преследвал християните, разрушавал храмовете им, а тях самите подлагал на мъчения. Георги разбрал за това и се подготвил – освободи слугите, раздал парите и имотите си на нуждаещите се.

Императорът събрал войните и управителите на земите си, за да им даде указания как да изпълняват заповедите му. Тогава Георги се изправил, разкрил вярата си и я защитил, упреквайки непросветените за деянията им. Императорът познавал храбростта на Георги и за да не го погубва му предложил да принесе жертва на идолите, за да бъде пощаден.  Младежът отказал да се отрече от вярата си и започнал гордо да обяснява колко са грешни другите и как трябва да приемат истинския Бог. Това разгневило присъстващите и Диоклетиан наредил опълчилия се да бъде изтезаван, докато не се отрече от вярата. Последвали неописуеми жестокости, които Георги стоически изтърпявал. Самия Бог му се явявал и лекувал раните му. Въпреки всички мъчения, осъдения оставал ведър, а по тялото му нямало следи от предходните мъчения. Това накарало много хора да се замислят и да приемат християнството. В тъмницата му идвали тайно хора, които искали да бъдат поучени за словото Божие. Дори съпругата на императора, виждайки чудотворното изцеление  на раните повярвала в Исус. Диоклетиан, след като разбрал, че няма как да „вразуми” момъка издал смъртна присъда за него и за собствената си съпруга. Александра припаднала по пътя към мястото на наказанието и починала, а Георги бил съсечен с меч.?

5 май имен ден Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мирослав, Мирчо, Мирослава, Мира

На този ден честваме паметта на Св. мъченица Ирина.

Пенелопа, както се казвала светицата до покръстването си, била дъщеря на знатни езичници от Магедон. Баща и построил за нея чуден дворец извън града, далече от светския свят и развлечения. Наел хора да се занимават с обучението и възпитанието и. Един от тях бил християнина Апелиан. Той учил девойката на християнски ценности.

Когато Пенелопа станала пълнолетна, баща и и съобщил, че и е избрал съпруг, за когото да се омъжи. Момичето помолило за време за размисъл и се обърнало към Христос за съвет. Бащата се разярил и заповядал дъщеря му да бъде прегазена от стадо коне. Вярата спасила момичето и конете побегнали към бащата. Той се убедил в правотата на дъщеря си и приел християнството заедно със семейството си. Ирина започнала да приучава и други граждани.

След време в града имало нов управител, който като разбрал за Ирина я извикал при себе си и я подложил на свирепи мъчения.  Вярата и този път запазила девойката, а управникът измислял все нови и нови мъчения. Народът виждайки несправедливостта въстанал и прогонил управителя с камъни. Властта поел сина му, който продължил делото на баща си. В краката на момичето били забити пирони и в това състояние била развеждана из града в огромни мъки. Тогава Ангел Божий се смилил и погубил мъчителите, а нея освободил. От тогава народът започнал още повече да почита девойката, а тя разпространявала вярата все по-надалеч.

След време Ирина получила известие, че скоро Бог ще си я прибере. Тогава заедно с учителя си Апелиан отишла до пещера в гората и наредила да я затрупат вътре.

Света Ирина починала в началото на II в.

2 Май имен ден Борис

Св. цар Борис – Михаил – е бил владетел на Българската държава от 852 до 889 и през 893. Приел е източното православие от Цариградската патриаршия и покръстил едновременно цялото си семейство. Избрал е името на духовния си водач – Михаил III.

Цар Борис отделял голямо внимание на книжовната дейност, подпомагал учениците на св.Кирил и св. Методий след тяхната смърт. След кръщението си открил тайната на християнството и решил да му се отдаде, като постъпи в манастир. След време престолонаследникът му – най-големия му син Владимир-Расате – бил подтикнат към премахване на християнството и възвръщане на езичеството от недоволни боляри. Борис разбрал за бунта и детронирал сина си, като сам се възкачил на чело на държавата. След като овладял положението предал властта в ръцете на най-малкия си син, Симеон, и се оттеглил в манастир, където починал на 2 май 902 г.

Името „Борис” произхожда от „барс” – тигър.

1 Май

Ден на труда
Според древногръцката митология Мая е най-голямата дъщеря на гиганта Атлас и океанидата Плейона. Тя е най-красивата и едновременно с това най-срамежливата плеяда. Заедно със сестрите си се смята за повелителка на планините. Неин син от Зевс е Хермес. Тя отглежда и Аркад, пазейки го от Хера, която превърнала майката на момчето в мечка.
Според легендите Мая е покровителка на земята и в нейна чест се извършвали жертвоприношения на 1 май.

На 1ви Май имен ден има Мая.

28 април имен ден Виталий, Витан

Виталий бил езически жрец, станал свидетел на мъченията, които преживял Артемон. Виталий повярвал в чудотворната вяра и приел християнството. По-късно бил ръкоположен за епископ в Кесария.
На 28 април имен ден имат Виталий, Витан.

25 Април имен ден Марк, Марко, Тома

Свети апостол и евангелист Марко
Е един от седемте апостоли на Исус Христос. Бил е евреин, служител в храм. Покръстен е от самият св.Петър, който го нарича свой духовен син. Написал е своето евангелие, първото и най-късото сред всички, през 44 г. в Рим. Живял и проповядвал в Египет, основал своята християнска общност в Александрия. Свети Марк изцерил опасната рана Аниан, местен обущар. Това бил първия покръстен жител. Църква в Александрия привличала все повече привърженици, което не се харесвало на езичниците. Свети Марко се принудил да напусне града и оставил за свой наместник епископ Ананий. Посетил и покръстил съседните Ливия и Киринайка. От там заминал за Рим, където продължил деянията си със свети Петър и свети Павел.
След време се завърнал в Александрия, където създал първия християнски храм. Идолопоклонниците не можели повече да наблюдават действията у безучастно и издали смъртната му присъда на 24 април, празникът на техния бог Серапис и същевременно Великден. Марко призовавал да не бъде честван езическия обичай, а да се обърнат хората към истинския Бог. Последвали мъчения, тялото му било влачено по градските улици и след него оставали алени следи. Мъченията продължили и на следващия ден. Свети Марко не губел волята си и не преставал да се моли. Издъхнал на 25 април.

На 25 Април имен ден имат Марк, Марко, Тома.

24 април имен ден Живко, Живка

Имения ден на Живко, Живка и производните им се чества в петък след Великден. Денят се нарича Живоприемни петък или Животворни петък.

На 24 април имен ден празнува Живко, Живка.

23 Април

Св. мъченица Александра – е живяла в края на III и началото на IV в. Била е съпруга на Диоклециян или някой от другите владетели по това време. Била е християнка, но е пазела това в тайна. По време на пребиваване в Никомедия присъствала на измъчването на св. Георги Победоносец, за чиито чудеса научила. Решила открито да оповести вярата си. Пред смаяния Диоклециян тя смело заявила, че вярва в Бог и почита неговия син Исус. Той бил смаян от вестта, но изпълнил законите и я осъдил на смърт чрез съсичане. Стражата отвела Александра извън града, но тя не стигнала крайната цел. Починала опряна на крайпътен зид, в резултат на умора и жажда.
Св. мъченик Лазар Български – е роден в Габровско през 1774 г. в семейството на Недко Енчов. Като младеж напуснал родното си място и се заселил в Анадола, Мала Азия, където станал овчар. Бил трудолюбив и пестелив и скоро се сдобил с много овце. Един ден докато си почивал кучето му нападнало туркиня и скъсало дрехата и. Тя обвинила момчето, че я е нападнало. Дълбоката му християнска вяра привлякла отдавна гнева на турците и случката била пагубна. По нареждане на местен големец бил затворен в тъмница и подложен на жестоки изтезания. Предложили му да го пощадят, ако се потурчи, но той предпочел да умре в името на вярата си.На този ден се падал Гергьовден и Лазар усилено се молил на св.Георги. Починал през 1802 г. едва на 28 г. Погребан бил в местното гробище, но след време пренесли мощите му в църквата в родния му Дебел Дял. Над олтара с останките му се случвали множество чудеса. И днес в Рилския Манастир е изобразен св.Лазар в цял ръст.

18 април имен ден Виктор, Виктория

Виктор бил войник по време на управлението на Марк Аврелий. За да се провери предаността им към страната и управляващите, войните били задължени да предадат в жертва животно на идолите. Виктор бил християнин и отказал, с което бил осъден на мъчения и изпитания. Вярата му му помогнала да премине невредим през всичко, дори победил виден магьосник и го принудил да стане християнин. Присъстващите по това време ослепени войници прогледнали. Виктор бил обезглавен през II век в Дамаск.
Името Виктор, а от там и Виктория произхождат от латинското victori, което означава победа.
На 18 април имен ден празнуват Виктор, Виктория.

14 Април имен ден Мартин, Мартина, Марта

Мартин, Мартина – тези имена произлизат от латинското Martius и се свързват с бога на войната, Марс.
Християнството признава няколко светци с това име – св.Мартин от Тур, св.Мартин от Перу, св.Мартина, както и четирима папи.
Света Мартина е била богато сираче, което помагало на бедните и онеправданите. Живяла е по време на управлението на Александър Север, по чиято воля била задържана. Тъй като не се отказала да се отрече от вярата си била подложена на мъчения, а в последствие и съсечена. Светицата е покровителка на Рим, както и на кърмещите майки.
На този ден имен ден имат Мартин, Мартина, Марта.

11 Април

Св. Антип – бил епископ на Пергамската църква. По негово време християните били обект на гонения и наказания. Антип в съня си бил посетен от Син Божий, който му обяснил плюсовете и минусите на основните религии по онова време. Народът на Пергам живял съгласно езическите си вярвания, принасяли жертви на идолите си и били крайно деморализирани. Антип смело проповядвал правата вяра, като обосновавал твърденията си и показвал противоречията в уважаваните тогава седем религии. Постепенно все повече и повече хора се присъединявали към разбиранията му и се покръствали. Жреците от града хванали апостола и го завели при управителя на града, като казали, че заради неговите деяния боговете са разгневени и няма да пазят града. Антип бил призован да се отрече от вярата си и да принесе в жертва животно под смъртна заплаха. Но той не се поколебал нито за миг, а продължил да проповядва и да приканва хората да приемат християнството. Обяснявал, че не измислените идоли, а Бог единствено може да защити града им.
Антип бил заведен до идолопоклонния жертвеник, където имало изкован от мед бик. Нажежили жертвеника и поставили вътре светеца. Той спокойно понесъл мъченическата смърт, защото знаел, че това е волята на Бог и до последно се молел за душите на неверните.

28 Март Имен ден на Боян, Бояна, Боянка, Албена, Бойко, Бойка, Боко

Св. мъченик Боян – Енравота, княз Български е бил внук на хан Крум. След смъртта на хан Омуртаг на трона седнал най-малкия му син – Маламир. Неговия брат, Енравота-Боян, под влиянието на думите на Кинам се заинтересувал от християнството и впоследствие тайно бил покръстен. Това възмутило езичника Маламир, който предизвикал брат си да се откаже от новата си вяра. Боян отстоявал вярата си, изнесъл вдъхновен реч как християнството ще се шири по българските земи, ще бъдат изграждани храмове, а езическите богове ще бъдат забравени. Маламир издал смъртна присъда за брат си, който бил посечен през 833 г. Пророчеството на светеца се изпълнило през 856 г. при управлението на цар Борис.

На 28 Март имен ден имат Боян, Бояна, Боянка, Албена, Бойко, Бойка, Боко

25 Март имен ден на Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Блага, Бонка, Бончо, Мариан, Мариана, Мариян, Марияна

25 Март: Благовещение, Ден на майката
На този ден ангел небесен донесъл на Дева Мария вестта за скорошната поява на сина и, син Божий.
На този ден имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Блага, Бонка, Бончо, Мариан, Мариана, Мариян, Марияна