28 април имен ден Виталий, Витан

Виталий бил езически жрец, станал свидетел на мъченията, които преживял Артемон. Виталий повярвал в чудотворната вяра и приел християнството. По-късно бил ръкоположен за епископ в Кесария.
На 28 април имен ден имат Виталий, Витан.

25 Април имен ден Марк, Марко, Тома

Свети апостол и евангелист Марко
Е един от седемте апостоли на Исус Христос. Бил е евреин, служител в храм. Покръстен е от самият св.Петър, който го нарича свой духовен син. Написал е своето евангелие, първото и най-късото сред всички, през 44 г. в Рим. Живял и проповядвал в Египет, основал своята християнска общност в Александрия. Свети Марк изцерил опасната рана Аниан, местен обущар. Това бил първия покръстен жител. Църква в Александрия привличала все повече привърженици, което не се харесвало на езичниците. Свети Марко се принудил да напусне града и оставил за свой наместник епископ Ананий. Посетил и покръстил съседните Ливия и Киринайка. От там заминал за Рим, където продължил деянията си със свети Петър и свети Павел.
След време се завърнал в Александрия, където създал първия християнски храм. Идолопоклонниците не можели повече да наблюдават действията у безучастно и издали смъртната му присъда на 24 април, празникът на техния бог Серапис и същевременно Великден. Марко призовавал да не бъде честван езическия обичай, а да се обърнат хората към истинския Бог. Последвали мъчения, тялото му било влачено по градските улици и след него оставали алени следи. Мъченията продължили и на следващия ден. Свети Марко не губел волята си и не преставал да се моли. Издъхнал на 25 април.

На 25 Април имен ден имат Марк, Марко, Тома.

24 април имен ден Живко, Живка

Имения ден на Живко, Живка и производните им се чества в петък след Великден. Денят се нарича Живоприемни петък или Животворни петък.

На 24 април имен ден празнува Живко, Живка.

23 Април

Св. мъченица Александра – е живяла в края на III и началото на IV в. Била е съпруга на Диоклециян или някой от другите владетели по това време. Била е християнка, но е пазела това в тайна. По време на пребиваване в Никомедия присъствала на измъчването на св. Георги Победоносец, за чиито чудеса научила. Решила открито да оповести вярата си. Пред смаяния Диоклециян тя смело заявила, че вярва в Бог и почита неговия син Исус. Той бил смаян от вестта, но изпълнил законите и я осъдил на смърт чрез съсичане. Стражата отвела Александра извън града, но тя не стигнала крайната цел. Починала опряна на крайпътен зид, в резултат на умора и жажда.
Св. мъченик Лазар Български – е роден в Габровско през 1774 г. в семейството на Недко Енчов. Като младеж напуснал родното си място и се заселил в Анадола, Мала Азия, където станал овчар. Бил трудолюбив и пестелив и скоро се сдобил с много овце. Един ден докато си почивал кучето му нападнало туркиня и скъсало дрехата и. Тя обвинила момчето, че я е нападнало. Дълбоката му християнска вяра привлякла отдавна гнева на турците и случката била пагубна. По нареждане на местен големец бил затворен в тъмница и подложен на жестоки изтезания. Предложили му да го пощадят, ако се потурчи, но той предпочел да умре в името на вярата си.На този ден се падал Гергьовден и Лазар усилено се молил на св.Георги. Починал през 1802 г. едва на 28 г. Погребан бил в местното гробище, но след време пренесли мощите му в църквата в родния му Дебел Дял. Над олтара с останките му се случвали множество чудеса. И днес в Рилския Манастир е изобразен св.Лазар в цял ръст.

18 април имен ден Виктор, Виктория

Виктор бил войник по време на управлението на Марк Аврелий. За да се провери предаността им към страната и управляващите, войните били задължени да предадат в жертва животно на идолите. Виктор бил християнин и отказал, с което бил осъден на мъчения и изпитания. Вярата му му помогнала да премине невредим през всичко, дори победил виден магьосник и го принудил да стане християнин. Присъстващите по това време ослепени войници прогледнали. Виктор бил обезглавен през II век в Дамаск.
Името Виктор, а от там и Виктория произхождат от латинското victori, което означава победа.
На 18 април имен ден празнуват Виктор, Виктория.

14 Април имен ден Мартин, Мартина, Марта

Мартин, Мартина – тези имена произлизат от латинското Martius и се свързват с бога на войната, Марс.
Християнството признава няколко светци с това име – св.Мартин от Тур, св.Мартин от Перу, св.Мартина, както и четирима папи.
Света Мартина е била богато сираче, което помагало на бедните и онеправданите. Живяла е по време на управлението на Александър Север, по чиято воля била задържана. Тъй като не се отказала да се отрече от вярата си била подложена на мъчения, а в последствие и съсечена. Светицата е покровителка на Рим, както и на кърмещите майки.
На този ден имен ден имат Мартин, Мартина, Марта.

11 Април

Св. Антип – бил епископ на Пергамската църква. По негово време християните били обект на гонения и наказания. Антип в съня си бил посетен от Син Божий, който му обяснил плюсовете и минусите на основните религии по онова време. Народът на Пергам живял съгласно езическите си вярвания, принасяли жертви на идолите си и били крайно деморализирани. Антип смело проповядвал правата вяра, като обосновавал твърденията си и показвал противоречията в уважаваните тогава седем религии. Постепенно все повече и повече хора се присъединявали към разбиранията му и се покръствали. Жреците от града хванали апостола и го завели при управителя на града, като казали, че заради неговите деяния боговете са разгневени и няма да пазят града. Антип бил призован да се отрече от вярата си и да принесе в жертва животно под смъртна заплаха. Но той не се поколебал нито за миг, а продължил да проповядва и да приканва хората да приемат християнството. Обяснявал, че не измислените идоли, а Бог единствено може да защити града им.
Антип бил заведен до идолопоклонния жертвеник, където имало изкован от мед бик. Нажежили жертвеника и поставили вътре светеца. Той спокойно понесъл мъченическата смърт, защото знаел, че това е волята на Бог и до последно се молел за душите на неверните.