30 Май имен ден Емилия

Света Емилия е наследничка на знатен и богат род, самата тя има четири дъщери и шестима сина. Възпитавала ги съгласно християнските норми на трудолюбие и благочестие. След като отгледала децата раздала богатството си, освободила робите си и заедно с дъщеря си Макрина се оттеглила в малка къщичка на село. Там продължили живота си в молитва и труд, далеч от светския живот. Към тях се присъединили и няколко други жени, които искали да поверят живота си на Господ.

21 май имен ден Константин и Елена

Константин и Елена

Св. Константин е роден през 274 г. в царско семейство, почитащо християнството, макар и непокръстено. По това време се отбивали най-ожесточените гонения срещу християните. Въпреки средата, в която растял, Константин на всякъде виждал чудото на вярата, съзрявал Господ във всяко действие. През 306 година младежът бил провъзгласен за император на Галия и Британия и обявил свобода на изповядването на християнството. През 312 г. предприел въоръжен поход към Рим и след военни действие приел властта над цялата западна Римска Империя. С указ наредил веротърпимост сред поданиците си, като не наложил никому чуждите разбирания. След време под влияние на напора на езичниците започнала война между Запада и Изтока, в която се решила съдбата на Империята. Константин победил и станал единствен император. Въвел търпимостта между религиите по всички земи, преместил столицата над Босфора и дал името си – Константинопол.

Константин искал да окаже чест и да се поклони на мястото, където Исус е бил разпнат. Но счел, че е пролял твърде много кръв и е недостоен за това. Предпочел да изпрати майка си, царица Елена, на която дал богати дарове.

Света Елена раздала на бедните и нуждаещите се милостиня, наредила да бъдат разчистени светилищата, които враговете на християнството затрупали със смет.  По нейна воля били построени храмове и църкви. Голямата и цел била да открие кръста, на който е бил разпънат Исус и положила голямо усилие да я достигне. Благодарение на положението си и възможностите си успяла да открие кръста и да го положи в специално изграден сребърен ковчег. Частица от него донесла на сина си, Константин.

11 Май

Св. Кирил, Св. Методий – 13 дни преди “Св. Св. Кирил и Методий”, ден на писмеността
Кирил и Методий, Методия, още Киро, Кирчо, Кирилка, Методи, Методийка

8 Май имен ден Христофор

Според легендите свети Христофор бил великан, висок 4 метра и много силен. Пренасял е  поклонниците през реките. Изобразява се с дете на раменете, защото се смята, че е пропаднал в река, докато е пренасял малко дете. Името му от гръцки /Christo-phoros/ означава „носещия Христос”.

Свети Христофор е повелител на мостовете, градовете до реки, превозвачите, на пътешествениците и поклонниците.

6 май Гергьов ден, имен ден на Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо

Гергьовден, ПП на овчари, пастири, военни и млекари

На този ден почитаме Св. Георги победоносец. Той е живял по време на управлението на Диоклетиан, бил е войник и след като добре се справял с длъжността си бил многократно повишаван. Млад останал без родители и наследил голямо богатство и имение. Император Диоклетиян, както предшествениците си, преследвал християните, разрушавал храмовете им, а тях самите подлагал на мъчения. Георги разбрал за това и се подготвил – освободи слугите, раздал парите и имотите си на нуждаещите се.

Императорът събрал войните и управителите на земите си, за да им даде указания как да изпълняват заповедите му. Тогава Георги се изправил, разкрил вярата си и я защитил, упреквайки непросветените за деянията им. Императорът познавал храбростта на Георги и за да не го погубва му предложил да принесе жертва на идолите, за да бъде пощаден.  Младежът отказал да се отрече от вярата си и започнал гордо да обяснява колко са грешни другите и как трябва да приемат истинския Бог. Това разгневило присъстващите и Диоклетиан наредил опълчилия се да бъде изтезаван, докато не се отрече от вярата. Последвали неописуеми жестокости, които Георги стоически изтърпявал. Самия Бог му се явявал и лекувал раните му. Въпреки всички мъчения, осъдения оставал ведър, а по тялото му нямало следи от предходните мъчения. Това накарало много хора да се замислят и да приемат християнството. В тъмницата му идвали тайно хора, които искали да бъдат поучени за словото Божие. Дори съпругата на императора, виждайки чудотворното изцеление  на раните повярвала в Исус. Диоклетиан, след като разбрал, че няма как да „вразуми” момъка издал смъртна присъда за него и за собствената си съпруга. Александра припаднала по пътя към мястото на наказанието и починала, а Георги бил съсечен с меч.?

5 май имен ден Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мирослав, Мирчо, Мирослава, Мира

На този ден честваме паметта на Св. мъченица Ирина.

Пенелопа, както се казвала светицата до покръстването си, била дъщеря на знатни езичници от Магедон. Баща и построил за нея чуден дворец извън града, далече от светския свят и развлечения. Наел хора да се занимават с обучението и възпитанието и. Един от тях бил християнина Апелиан. Той учил девойката на християнски ценности.

Когато Пенелопа станала пълнолетна, баща и и съобщил, че и е избрал съпруг, за когото да се омъжи. Момичето помолило за време за размисъл и се обърнало към Христос за съвет. Бащата се разярил и заповядал дъщеря му да бъде прегазена от стадо коне. Вярата спасила момичето и конете побегнали към бащата. Той се убедил в правотата на дъщеря си и приел християнството заедно със семейството си. Ирина започнала да приучава и други граждани.

След време в града имало нов управител, който като разбрал за Ирина я извикал при себе си и я подложил на свирепи мъчения.  Вярата и този път запазила девойката, а управникът измислял все нови и нови мъчения. Народът виждайки несправедливостта въстанал и прогонил управителя с камъни. Властта поел сина му, който продължил делото на баща си. В краката на момичето били забити пирони и в това състояние била развеждана из града в огромни мъки. Тогава Ангел Божий се смилил и погубил мъчителите, а нея освободил. От тогава народът започнал още повече да почита девойката, а тя разпространявала вярата все по-надалеч.

След време Ирина получила известие, че скоро Бог ще си я прибере. Тогава заедно с учителя си Апелиан отишла до пещера в гората и наредила да я затрупат вътре.

Света Ирина починала в началото на II в.

2 Май имен ден Борис

Св. цар Борис – Михаил – е бил владетел на Българската държава от 852 до 889 и през 893. Приел е източното православие от Цариградската патриаршия и покръстил едновременно цялото си семейство. Избрал е името на духовния си водач – Михаил III.

Цар Борис отделял голямо внимание на книжовната дейност, подпомагал учениците на св.Кирил и св. Методий след тяхната смърт. След кръщението си открил тайната на християнството и решил да му се отдаде, като постъпи в манастир. След време престолонаследникът му – най-големия му син Владимир-Расате – бил подтикнат към премахване на християнството и възвръщане на езичеството от недоволни боляри. Борис разбрал за бунта и детронирал сина си, като сам се възкачил на чело на държавата. След като овладял положението предал властта в ръцете на най-малкия си син, Симеон, и се оттеглил в манастир, където починал на 2 май 902 г.

Името „Борис” произхожда от „барс” – тигър.

1 Май

Ден на труда
Според древногръцката митология Мая е най-голямата дъщеря на гиганта Атлас и океанидата Плейона. Тя е най-красивата и едновременно с това най-срамежливата плеяда. Заедно със сестрите си се смята за повелителка на планините. Неин син от Зевс е Хермес. Тя отглежда и Аркад, пазейки го от Хера, която превърнала майката на момчето в мечка.
Според легендите Мая е покровителка на земята и в нейна чест се извършвали жертвоприношения на 1 май.

На 1ви Май имен ден има Мая.