28 Март Имен ден на Боян, Бояна, Боянка, Албена, Бойко, Бойка, Боко

Св. мъченик Боян – Енравота, княз Български е бил внук на хан Крум. След смъртта на хан Омуртаг на трона седнал най-малкия му син – Маламир. Неговия брат, Енравота-Боян, под влиянието на думите на Кинам се заинтересувал от християнството и впоследствие тайно бил покръстен. Това възмутило езичника Маламир, който предизвикал брат си да се откаже от новата си вяра. Боян отстоявал вярата си, изнесъл вдъхновен реч как християнството ще се шири по българските земи, ще бъдат изграждани храмове, а езическите богове ще бъдат забравени. Маламир издал смъртна присъда за брат си, който бил посечен през 833 г. Пророчеството на светеца се изпълнило през 856 г. при управлението на цар Борис.

На 28 Март имен ден имат Боян, Бояна, Боянка, Албена, Бойко, Бойка, Боко

25 Март имен ден на Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Блага, Бонка, Бончо, Мариан, Мариана, Мариян, Марияна

25 Март: Благовещение, Ден на майката
На този ден ангел небесен донесъл на Дева Мария вестта за скорошната поява на сина и, син Божий.
На този ден имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Блага, Бонка, Бончо, Мариан, Мариана, Мариян, Марияна

24 март имен ден Захари, Захарина, Хари

Свети пророк Захарий и праведна Елисавета били праведно семейство, живеели по законите божии дълги години. За тяхна голяма тъга нямали дете и поради напредналата си възраст не очаквали да им се роди. Захарий бил свещеник. По време на богослужение му се явил ангел, който предрекъл раждането на сина му – Йоан, който ще е свят човек и предшественик на Исус. Захарий се зачудил и заразпитвал ангела, а той за наказание го лишил от дар слово до деня на чудото. Не след дълго Елисавета наистина заченала. Радостта и била голяма, а благодарността към Бог огромна. След девет месеца се родила мъжка рожба и на осмия ден щастливата майка занесла младенеца да го кръсти. Нарекла го Йоан, въпреки, че всички очаквали да се нарече на баща му. До това време Захарий бил ням и не се знае как жена му е разбрала за името. Предполага се, че на нея също и е проговорил глас ангелски. По онова време било прието детето да се нарича на някой от роднините, но никой от рода на Захарий не се казвал Йоан. Загрижени хора отишли да го попитат дали е съгласен, а той написал на дъска, че името на детето е Йоан. В този миг възвърнал гласа си.
На 24 март имен ден има Захари, Захарина, Хари

23 Март имен ден Лидия

Света Лидия е била първата християнка в Европа. Истинското и име според историците е друго, но така е наречена на мястото, от което произхожда (Лидия, Месопотамия). Била е продавачка на пурпур, който по онова време бил скъп материал, от което се смята, че Лидия е била заможна. Била е слушателка на св.ап.Павел и под негово влияние заедно с цялото си семейство е приела християнството. Когато чула за разпването и последвалото възкръсване на Исус отворила сърцето си за Бог и благодетелите му. Приютила е в дома си апостол Павел и спътниците му Лука и Силас. Когато те напускали града, самият апостол написал благодарствено писмо, в което описвал благодатта на Лидия. Домът и се превърнал в молитвено място, събиращо християните.
Светицата е повелителка на художниците.

На този ден имен ден празнува Лидия.

17 Март имен ден Алекси

Св. преподобни Алексий, човек Божи
Алексий бил дългоочакван син на Евфимиан и Аглаида, благочестиви християни от Рим. Израснал в доброволен пост и смирение и поискал да отдаде живота си в служба на Бог. Но родителите му не искали това и го оженили за богаташка, красива жена. В нощта след сватбата Алексий тайно избягал и заминал за Лаодикия. Там раздал всичко, което притежавал и заживял като просяк пред църквата „Света Богородица”. За семейството му това било много тежко и майка му и съпругата му се затворили в стаите си, потънали в тъга.
Пред храма Алексий прекарал седемнадесет години като живял от подаяния, а дните си прекарвал в молитви. Една нощ служител на храма сънувал Божията Майка, която му казала, че на вратите на божия дом седи човек свят, който трябва да бъде въведен в църквата. От този момент Алексий бил обект на почит, което било в разрез с неговата воля. Той отново предприел пътуване, като искал да се пресели пред църквата „Свети Павел” в Киликия. По време на пътуването се разразила страшна буря, корабът се лутал дълго и акустирал близо до Рим. Алексий решил да заживее близо до бащината си къща и се отправил натам. Срещнал баща си, който след толкова години не успял да го познае. Поклонил му се до земята и помолил да му даде подслон в кътче от неговото имение, като му казал, че в замяна Бог ще върне странстващ човек от семейството. Бащата се просълзил и заръчал да бъде построена колиба в двора на имението, а слуга да обгрижва странника. Алексий получавал топла храна от трапезата на семейството, но раздавал всичко на нуждаещите се като себе си хранел само с хляб и вода. Прекарвал дните си отдаден на Бог, в молитви и смирение. Много му тежало да слуша скръбните плачове на майка си и жена си, но устоял и продължил стария си живот още седемнадесет години. Една нощ бил известен, че скоро Бог ще го прибере и започнал да описва живота си в писмо, като обяснил постъпката си и се извинил за причинените мъки.
По това време, на литургия на папа Инокентий се чул глас, който казал, че в дома на Евфимиан живее Божий човек, който се кани да излезе от тялото си. Папата се запътил към посочения дом и запитал кой е човека, и защо Евфимиан не е съобщил за него. Никой не се досещал за кого става дума. Изведнъж слугата, който обслужвал Алексий се досетил, че става въпрос за тайнствения добродушен просяк. Всички отишли в колибата, но го намерили мъртъв. Лицето му сияело с божествена светлина. Бащата прочел писмото и съобщил на жена си и снаха си за случилото се. Тялото на Алексий било поставено на одър и всички в града дошли да се поклонят и почетат паметта на човека, лишил се от всички земни блага в името на Бог.

17 Март имен ден има Алекси

15 Март имен ден имат Божан, Божил, Божко, Емануил, Манол, Манчо, Тотьо

15 Март имен ден празнуват Божан, Божил, Божко, Емануил, Манол, Манчо, Тотьо

13 март имен ден Никифор

Никифор от Антиохия бил християнин, пръв приятел на свещеника Саприкий. След дългогодишно приятелство двамата се скарали жестоко и престанали дори да се поглеждат. Но това не било праведно и Никифор се разкаял за деянието. Отишъл при приятеля си, извинил се и поискал прошка. Саприкий бил неумолим и не склонил. По това време владетелите преследвали християните и ги заставяли да се отрекат от вярата си чрез жертвоприношение или ги убивали публично. Саприкий като свещеник пръв бил заловен и затворен. Като разбрал за това, Никифор отишъл при него и го замолил да му прости. Свещеника, въпреки християнските норми, отказал да се помири със събрата си. Бил подложен на тежки мъчения за да се откаже от вярата си, а в последствие поведен към екзекуция. Шествието било прекъснато от Никифор, който отново замолил за прошка. Саприкий останал на своето и за наказание Господ го лишил от силата, подкрепяща мъчениците. Осъдения загубил смелост и изплашен от смъртта се отрекъл от правата вяра. Тогава Никифор му извикал да не предава Господа си, а спокойно да отиде при него. Тъй като Саприкий се предал бил освободен, но управниците разбрали за вярата на Никифор. Така той понесъл мъченическа смърт.
На 13 март имен ден има Никифор

11 Март имен ден Теодор, Тотьо, Тотка

ПЪРВАТА СЪБОТА ОТ ВЕЛИКИЯ ПОСТ
Този ден е посветен на свети мъченик Тодор Тирон. Петдесет години след смъртта на светеца, по време на управлението на император Юлиян Отстъпник християните само привидно имали свободата да изповядват вярата си. Императорът искал да възвърне езичеството и опитвал по различни начини да вгорчи правоверните. Знаейки, че християните спазват пост 40 дни преди Великден, заповядал да бъдат напръскани тайно с кръв храните по пазарите, за да провали поста. В това време свети Тодор се явил на Евдоксий, Цариградския Епископ и го предупредил за волята на владетеля. Епископът разгласил на всички и заръчал на християните тази седмица да не купуват храна от пазара, а да се хранят само с жито. Така намеренията на император Юлиян били осуетени, а той засрамен пуснал неосквернена храна по пазарите.
На 11 Март имен ден имат още Теодор, Тотьо, Тотка

10 Март имен ден Кодрат, Киприан, Дионисий, Анект, Павел, Крискент

Св. мъченици и другите с тях – от Коринт

Св. мъченица Галина е една от загиналите християнки, преследвани жестоко на остров Крит по времето на управление на император Декий. Галина, Галя, Галин, Геновева, Галена и др.

6 Март: имен ден Красимир и Красимира

На този ден се чества паметта на 42 мъченици от Амория, които загинали тъмница след завладяването на града. Били убеждавани да се отрекат от християнската вяра, но те останали отдадени на Исус Христос.
Носещите името Красимир и Красимира са орисани да носят красота на света.
На този ден имен ден имат Красимир, Красимира

4ти Март: имен ден Гера, Герасим, Герчо

4ти Март:
Свети преподобни Герасий е роден в Ливия,
но след решението си да се посвети на Бог заживява в Тивианската пустиня.

Там основава обител и към него се присъединяват много вярващи. Живота в обителта бил строг, пет дни в седмицата монасите не общували с никого, а затворени в килиите си се отдавали на молитви и работа. В събота се събирали за литургия, след което сядали заедно на трапеза. В неделя след литургията се приготвяли за седмицата, като събирали съчки за плетене на кошници. В килиите си ядели съвсем малко, само хляб, фурми и вода. Всеки притежавал само дрехата на гърба си, рогозката, на която спял и каничка с вода. По време на големите пости свети Герасий се оттеглял в пустинята за да се отдаде напълно на молитвите си. Според легендите светецът бил толкова благ и добродушен, че дивите животни сами идвали при него. Веднъж намерил в гората ранен лъв, превързал го и го излекувал. От тогава звярът ходел на всякъде след него като питомно животно.
Свети Генадий доживял до дълбоки старини и починал през 475 г.

На този ден имен ден имат Гера, Герасим, Герчо

1 Март – Баба Марта, имен ден Марта, Мартин

1ви Марта – Баба Марта е символ на настъпващата пролет, на топлината и светлината.

С името и се свързват много народни вярвания. Според поверията на този ден стариците не трябва да излизат рано от домовете си за да не види първо тях Баба Марта и да не се ядоса. Трябва първо да излязат младите моми, за да бъде времето топло и приятно.

На този ден според обичаите се подаряват и връзват бяло червени мартеници.
Във фолклора има няколко легенди за Пижо и Пенда –според някои са били брат и сестра, според други годеници или семейство. Но при всички Пижо се смята за едър и здрав, със зачервени бузи юнак, а Пенда с бяла кожа и топъл нежен поглед. Мартениците се свързват с тях; червения цвят напомня за здравето, а белия за чистотата.

Мартениците се изработват от вълнени конци, като може да се добавят мъниста и други материали. Тяхната цел в миналото е била да предпазват от злите духове, но в наши дни са по-скоро пожелание за здраве. Мартениците се носят до появата на прелетна птица или на цъфнало дърво. Това е и официалното настъпване на пролетта.

На този ден имат имен ден Марта, Мартин, Мартина.