17 Февруари Св. Теодор имен ден

Св. Теодор – бил млад войник от град Амасий.

По негово време владетели били Максимиан и Максимин, които преследвали и сурово наказвали християните. Един ден Теодор също бил принуден да се откаже от вярата си, като принесе в жертва на идолите животно.

Той отказал, въпреки многократните заплахи. Съпровождал осъдените на тъмница християни, като ги подкрепял и им давал сили за молитва. Една нощ, воден от волята за съхранение на вярата подпалил езически храм. Това негово действие имало свидетели и на следващия ден бил изправен на съд.

Теодор отново отказал да се отрече от Господ и бил осъден на гладна смърт. През нощта му се явил Исус Христос и го подкрепил. Подсилен от видението, затворникът възстановил силите си и започнал да пее възхваляващи песни. Стражарите не могли да повярват на очите си. На следващия ден Теодор бил изправен на съд и след поредния отказ да се отрече от вярата си бил изгорен на клада.

Св. Власий или Власовден 11 Февруари

Св. Власий или Власовден

Празник за здравето на впрегатния добитък. Сутринта на този ден орачите извеждат жвотните на водопой на реката, като домакинята слага по един геврек на рогата на всяко. След водопоя орачът разчупва геврека и храни с него добитъка. На този ден жените не месят хляб за да няма в него власинки, а някои краища не пият нищо червено, за да не прокърви добитъкът.

Имен ден Валентин, Валентина, Валя, Ламби, Хараламби, Пейо

10 Февруари
Св. Харалампий /ПП на пчелари, градинари и овощари/,

наричан още „Чуминден”, защото се празнува против чумата. В църквата се носи шишенце мед, който после се намазва на хляб или питка и се раздава на съседи и близки.От меда се пази през цялата година и се използва за лекарство.
На този ден имен ден празнуват Валентин, Валентина, Валя, Ламби, Хараламби, Пейо

Имен ден Доротея, Огнян, Огняна, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Светла, Светлана, Светозар, Светлозар,Светослав, Светослава, Фотьо, Фотина

6 Февруари

Св. Фотий
На този ден имен ден имат: Доротея, Огнян, Огняна, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Светла, Светлана, Светозар, Светлозар,Светослав, Светослава, Фотьо, Фотина

Имен ден Добрин 5 Февруари

Св. мъченица Агатия – от гр. доброта
Светицата е родена в Сицилия по време на управлението на император Декий.

На този ден имен ден имат още: Добрин, Добринка

Имен ден Жеко, Желязко, Жечка, Жечко, Жечо 4 Февруари

На 4 февруари имен ден имат Жеко, Желязко, Жечка, Жечко, Жечо – символизират здраве и сила;

Имен ден Симеон, Симеонов ден 3 Февруари

Св. Симеон Богоприемец и света Анна пророчица
На този ден честваме свети Симеон и света Анна, които присъствали на сретението господне. Симеон бил един от избраните да превеждат от еврит на гръцки Библията. Самия Свети Дух му обещал да види сина господен преди последния си ден. Вдъхновен старецът отишъл в църквата, където в този момент Дева Мария занесла сина си. Симеон веднага познал месията и го вдигнал на ръце. Пред учудените родители направил предсказание за живота на младенеца.
Пророчица Анна също разпознала месията. Тя овдовяла млада, но не потърсила щастие при друг, а се отдала на молитви и служба на Бог.
На този ден бременните жени не трябва да работят и в никакъв случай да не хващат нож, ножици или друг остър предмет за да не бъдат белязани децата.

На този ден имен ден имат още: Симеон, Симеонка,Симона, Мона, Мончо, Моньо

Петльов ден 2 Февруари

Петльов ден е празник на мъжката сила. За произхода му има различни поверия. Според едно от тях по време на османското владичество поробниците обикаляли къщите и взимали мъжките рожби за еничари, а ако родителите не ги давали трябвало бащата собственоръчно да убие детето пред турците. Когато се разнесла мълвата в много от къщите скривали на тайно място децата, заколвали петел, с неговата кръв цапали дома и правили кръст на вратата, за да заблудят турците.
В тези дни в древността са се празнували и празниците на Дионисий, които са били в последствие обявени за развратни. В далечните времена хомо- и бисексуалността са се приемали за нещо нормално. В днешно време организациите на хомосексуалистите приемат тази дата за свой празник.

Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение господне – е християнски празник, на който се отбелязват 40 дни от раждането на Исус. Според закон на Моисей, на четиридесетия ден след раждането майката трябвало да запознае първородния си син с Господ и да принесе в жертва агне, а ако е бедна – гургулица или два гълъба. И така, вече повече от две хиляди години е прието на 40-я ден след раждането детето да се занесе в черква и да се представи на Господ, след което да се направи угощение за здраве и късмет на бебето.

Имен ден Трифон, Трифон зарезан 1 Февруари

Трифонци, Трифон зарезан
Празник на лозари, кръчмари и градинари, на които светецът е покровител. След отслужване на празничната литургия, е прието да се отиде с бъклица червено вино на лозето, зарязват се и се поливат с вино най-плодовитите лози. Празникът се празнува и следващите два дни.
На този ден в българския фолклор има специален поздрав:
– Трифоне, кажи къде си?
– Под лозата, от грозде не се видя!
– Догодина хич да не се видиш!

Свети Трифон още като дете се прочул с чудесата, които вършел посредством молитва до Бог. По негово време император на Римската Империя бил Гордиан, който макар и езичник толерирал християните. Той имал дъщеря, Гордиана, която се разболяла от душевна болест, която и най-видните лекари не можели да излекуват. Гордиана казвала, че само Трифон може да я излекува. Императора изпратил слуги във всички кътчета на империята, за да намерят лечител с името Трифон. Младият лечител, тогава едва 17-годишен пристигнал в Рим при болната, помолил се на Бог и успял да я излекува. Императорът щедро го възнаградил и станал още по-великодушен към християните. На път към дома си Трифон, който не бил никак алчен раздал цялото си възнаграждение на бедните и нуждаещите се. Престола след Гордиан бил поет от Деций Траян, който бил върл враг на християните и наредил светците да бъдат изправени на съд. Заповедта включвала и свети Трифон. Въпреки, че разбрал за издирването си преди стражите да дойдат да го отведат, той смирено се отдал на пост и молитви. Когато стражите го отвели в Рим пред съда той отказал да се отрече от вярата си. Последвали жестоки изтезания, но Трифон не се отказал от Бог. Последвало съсичане с меч, но и тогава той гордо вдигнал глава към небето и благодарил, че е удостоен с ориста на светец, помолил се за душата си и издъхнал. Според легендата, тялото му трябвало да бъде погребано в местните гробища, но през нощта вярващите сънували, че волята му е да бъде погребан в родния си град, както и постъпили. Не е ясно защо този имено светец е повелител на лозята и виното, може би причината е, че родното му място – малоазийската област Фригия – се смята за първоизточник на лозята и виното.

На този ден имен ден имат още: Лозан, Лоза, Трифон