30 Юни имен ден Апостол

Събор на Дванадесетте апостоли – на този ден почитаме едновременно всички ученици на Христос – Симон Петър, Андрей Първозвани, Иаков Заведеев, Иоан Богослов, Филип, Вартоломей, Тома, Матей, Иаков Алфеев, Иуда Иаковов, Симон Зилот, Матий (Матия) – на мястото на Иуда Искариот. Към тях се чества и св.Павел, който не е бил апостол, но също ревностно е разпространявал вярата.

29 Юни имен ден Петър

Петровден, Св. славни и всехвални апостол Петър и апостол Павел
На този ден Православните християни почитат светите апостоли Петър и Павел.
Свети Петър е любимия сред 12-те ученици на Исус Христос. Рожденото му име е Симон. Произхождал от бедно рибарско семейство. Брат му, Андрей, е първият ученик на Исус и именно той го е насочил разпространението на вярата и подпомагане действията на избавителя.
Името Петър („камък”) му е дадено от самия Исус. Бил предан ученик и следвал учителя си чак до последния му ден. Изцелил много хора от най-разни болести, извършил множество чудеса. За вярата си бил подложен на жестоки мъчения и разпънат на кръст. По негово желание бил разпнат с главата на долу, тъй като не се считал за достоен на умре като учителя си.
Свети Павел първоначално бил юдеист и участвал в гоненията на християните.Тогава още носел името Савел. Светогледа му обърнало видение – самият Исус му се явил и го попитал защо го гони. От този момент Павел станал ревностен пазител и разпространител на християнството. Понесъл мъченическа смърт заради действията си, както св. Петър, на 29 юни.
Според източниците смъртта на двамата апостоли била съпроводена от чудеса, а там където се търкулила отсечената глава на св.Павел изникнали три извора.

24 Юни Еньовден

Еньовден
На този ден е роден св. Йоан Предтеча, който предсказал идването, а по-късно и кръстил Исус Христос.

Този ден в народните вярвания се нарича Еньовден. Това е денят на лятното слънцестоене, след който дните стават все по-къси.

Съществуват много обичаи, свързани с празника. Според вярванията това е най-подходящото време през годината за събиране на билки – така те ще бъдат най-ползотворни. Техният брой трябва да е 77 и половина, като половинката е за неоткрита още болест.

В нощта на Еньовден цъфти папратта и който успее да си откъсне от цвета ще бъде здрав цяла година. Освен това се увеличават шансовете му да открие съкровище или да успее да превърне желязото в злато.

На този ден се извършват и предсказания за женитба. Момите берат букети с различно съдържание в различните региони на страната и извършват различни обичаи, като всички целят спомагането на женитбата, предричане бъдещия жених и благосъстоянието му.

20 Юни имен ден Бисер, Бисера

На този ден почитаме паметта на св. Наум Охридски, най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий. Всъщност той е починал на 23 декември, но този ден е част от постите и за това Охридската епископия определя 20 юни като ден за тържествени чествания.
Наум бил българин от знатен род, но изоставил всичко и тръгнал с равноапостолите Кирил и Методий да разпространява делото им. Според източниците е бил брат на Климент – според някои духовен , а според други и биологичен.Двамата братя са следвали Кирил и Методий чак до Рим, като са им помагали в разпространяването на християнството. След смъртта на Методий, Наум се върнал в България, но за да не стане жертва на натиска на византийците пренесъл дейността си от столицата Плиска в Преслав. Там продължил просветната дейност. Също така е бил съорганизатор на Първия всебългарски църковно-народен събор, на който славянобългарският език е провъзгласен за официален и църковен, а делото на светите братя Кирил и Методий е увековечено на знаме и връчено на Симеон Велики.След като обучил достатъчно приемници, измореният Наум се оттегля в манастира “Свети архангели Михаил и Гаврил”, където по-късно умира.

15 Юни имен ден Августин, Витан, Витомир

На този ден почитаме Блажени Августин Ипонийски. Роден в Тагасте през 354г. и възпитан от благочестивата си майка Моника. Бил весел и хитър младеж и чак в зряла възраст бил покръстен. След смъртта на майка си раздал богатството си на бедните и станал монах. През 391 г. приел свещенически сан, а по късно бил ръкоположен за епископ на Ипон. Бил изтъкнат учител и разпространител на вярата.

4 Юни имен ден Марта

Името Марта произхожда от арамейски и в превод означава господарка на дома, домакиня. В историята е имало много светици с това име. Една от тях е била сестра на Лазар и Мария. Живяла е в Бетания, не далеч от Йерусалим. Била голяма чистница и добре се грижила за дома си и сестра си, с която живеела. Била приятелка на Исус, който често идвал в дома и.

1ви Юни международен ден на детето

Международен ден на детето, Спасовден, ПП на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари
Международният ден на детето се празнува в много страни по света, но на различни дати. С решение на ООН за такъв е обявен 20 ноември (приемане Декларацията за правата на децата, а по-късно и Конвенцията за правата на децата). Инициативата за определяне на такъв празник е започнала още през 1924 г., когато е решено да бъдат децата признати за пълноправни членове на обществото, имащи своите права. Определянето на ден, посветен на децата е благоприятствало за приемането им в обществото, обръщане на внимание на потребностите им, на бита и проблемите им.
В днешните общества никой вече не омаловажава правата на децата. Всички приемат правото им на живот, на образование, на игри, на домашен уют.