Имен ден Нина 14 Януари

Св. равноапостолна Нина,
просветителка на Грузия може да бъде приета за апостолка на тази страна. Произлиза от знатен род на християни. Научила за страна наречена Иверия (съвременна Грузия), в която все още се шири езичество, и решила да отиде и просвети населението. В съня и се явила Света Богородица с кръст от лози и и казала да отиде там и да разпространи Евангелието. Света Нина изминала дълъг и опасен път до град Мцхет, където се озовала на езическо пиршество. Тя започнала горещо да моли Господ за отстъпване на народа от езичеството. В този момент идола бил съсечен от мълния. Жреците и другите хора побягнали с ужас. В последствие света Нина се заселила в града и се прочула с целебните си качества. Излекувала много и различни хора, които после приели християнството. Сред покръстените е и царицата Кахетия София.

На този ден имен ден имат още; Адам (от еврит – земя, направен от пръст), Калчо, Нина,Нино

Имен ден Таня 12 Януари

Света Татяна – Света мъченица Татяна произлизала от богато семейство и била отглеждана според християнските норми. Тя се отказала от светския живот, отдала изцяло на молитви и милосърдие. В периода, когато е живяла на власт бил малолетния Александър Север. Вместо него управлявали наместници, противници на християнството.

Младата Татяна била заведена в храма на Аполон за да принесе жертва и да се откаже от вярата си. Когато тя отказала била подложена на жестоки мъчения. Очите и били избодени, а от тялото и рязали парчета плът. След всяко мъчение Татяна се тайнствено била излекувана. Мъчителите и оставали учудени, а единственото, за което се молела мъченицата било Бог да докосне сърцата на мъчителите. Татяна била пазена от ангели, които нанасяли удари на мъчителите докато не се отказали и започнали да убеждават владетеля да пощади девицата. Осмината слуги прекратили мъченията, помолили за прошка Татяна и приели християнството.

Постъпка, за която били обезглавени. На следващия ден владетеля заповядал девицата да бъде хвърлена на дивите зверове. Изгладнелия лъв, от който се очаквало да я разкъса, започнал да и се умилква и да ближе нозете и. От страх да не се обърнат и други езичници към християнството, владетелят заповядал Татяна и баща и да бъдат обезглавени.

На този ден имен ден имат още: Таня, Тана, Татяна -устроителка.

Имен ден Богдан: 11 Януари

На 11 Януари имен ден имат Богдан, Богдана, Богомил, Теодосий, и Теодоси, Теодосия, Досьо

Иванов ден: 7 Януари

Иван Кръстител Предтеча

Този ден е посветен на Йоан Кръстител, който предсказва раждането на месията, подготвя хората са него и след това го кръщава. И днес съгласно обичаите продължава обредното къпане от Йордановден. Тъй като Йоан Кръстител е покровител на кумовете и побратимите, на този ден младоженците гостуват на кумовете си, носят им подаръци и биват символично окъпани от тях.
На този ден имен ден имат още: Иван, Йоан, Иво, Йоана, Йолина, Иванка, Ивана, Ива, Ванко, Ваньо, Ваня, Жан, Жана, Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивелина, Калоян, Йото, Йоанка

Йорданов ден: 6 Януари

Богоявление, Йордановден, Водици
или още Кръщения Господне. На този ден отбелязваме кръщаването на Исус в река Йордан. Акта на кръщението му показва мисията му на света – при потапянето греховете биват поети от Господ и го убиват, а при излизането от водата Той възкръсва. Според легендите Светия дух се появява в тялото на гълъб и обявява, че Исус е неговия син и това е неговото богоявление.

От тук идва и другото наименование на празника – Богоявление. На този ден е прието след празничната служба свещеникът да хвърли кръст в реката и хората (не е забранено за жени) да скочат в студените води за да го извадят. Изваждането на кръста носи здраве и берекет. Ако кръстът замръзне се смята, че годината ще бъде добра, ако пък времето е сухо и студено се очаква плодородна година. Според народните вярвания болните, които се изкъпят в така осветената вода, ще бъдат излекувани.
На Богоявление се освещават знамената на Българската армия.

Имен ден имат още: Йордан, Йорданка (от река Йордан в Палестъна, в която е бил кръстен Исус Христос; ), Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Теодосий, Богомил

Васильовден: 1 Януари

Васильовден, Сурваки

На този ден почитаме паметта на св.Василий Велики от Кесария, живял през III в. Като епископ той се е прославил с многото си добри дела, между които и полагането основите на благотворителността като израз на християнството. Относно смъртта му има различни теории – предречена е от еврейският лекар Йосиф или от самия Василий.

Народния обичай сурваки посреща новата година с дрянови клонки, украсени с пуканки, цветни конци и сушени плодове. С тях децата удрят леко сурваканите по гърба, като им пожелават здраве и берекет.
На този ден на трапезата се слагат блажни ястия и баница.

На този ден имен ден имат още: Васил, Василка (от гр. Царски), Веселин, Веселина (пожелателно да са весели те и близките им).

Имен ден Григор, Гриша: 25 Януари

Св. Григорий Богослов, архиепископ на Цариград, е християнски светец, сподвижник на Василий Велики. Църковен писател, автор на много богословски трудове, един от създателите на учението за човешкия произход на Исус. Председател на Втория Вселенски събор през 381 г.Грижи се за християнските общини в Низиан, през 378 г. е избран за архиепископ на Константинопол.
Според учението на Григорий Исус не губи божествеността си по време на земния си път, защитава вярването за Светата Троица.

Имен ден имат още: Григор – от гръцки, който бди, Гриша, Григорена

Имен ден Валери, Валерия: 21 Януари

Св. преподобни Максим Изповедник е един от най-авторитетните учители и разпространители на православието. Роден в богато и уважавано семейство, той получил добро образование, като особено се интересувал от философията. Максим водил усилена борба срещу навлизащата монотелкса ерес, според която християнството не било богочовешка религия.Отказал се от длъжността си на секретар на императора, светецът се оттеглил в света обител и се съсредоточил върху философията.

Събратята му го уважавали за действията му и в знак на почит го провъзгласили за игумен. Светецът отказал и предпочел уединението. След този период той се отправил към Африка за да се бори с езичеството. Красноречието и доводите му го направили нежелан за владетелите и в последствие бил съден в Цариград като държавен изменник. Преподобния бил изпратен на заточение в Тракия. След години отново бил подложен на изтезания, като в последствие отрязали езика и дясната му ръка, за да не може повече да пази и проповядва вярата си. Същата съдба сполетяла и свети Анастасйи. Двамата били изпратени на заточение в днешна Добруджа. Дейността на Максим била оценена на VI Вселенски събор в Цариград, когато православието възтържествувало над ереста.

Имен ден имат още: Валери, Валерия – от лат. силен, здрав; Максим, Неофит

Имен ден Евтим: 20 Януари

Св. Евтимий, патриарх Търновски
Свети Евтимий е роден в началото на четиринадесети век в Търново, тогавашната столица на България. Въпреки доброто си светско образование, той бил запленен от духовното и станал монах в Килифарския манастир. След пътуване до Цариград и Антонската Света Гора се завръща в родината си и се оттегля в пещера близо до Търново. Там построява църква – Света Троица.

След време към него се присъединяват и други вярващи и се образува манастир.Светецът се занимавал с редактиране на богослужебно книги според първописите на гръцки, писал жития на светци. Създал своеобразна школа за подготовка на богослови, литургисти, специалисти по църковни езици. След смъртта на патриарх Йоаникий е избран за негов намесник.

Имайки предвид тежкото време, в което е избран за патриарх не може да се отрече огромната му смелост и непоколебимост да проповядва вярата. Турците вече нееднократно са нападали столицата, голяма част от българските земи са вече завзети. За него Вазов пише: “Евтимий, на Търново в дните ужасни последний бранител и последний цар!”. След като турците завзели Търново, стотина от най-видните големци на столицата били подмамени от български предател и били жестоко избити от душманите. Свети Евтимий разкрил предателя, за което бил наказан със смъртно наказание.

Когато палачът замахнал с брадвата, за да отсече главата му станало чудо – ръката му се вкаменила. Патриархът бил изпратен на заточение в Родопите, според някои в Бачковския манастир.

Евтим – благодушен.

Антоновден, имен ден Антон: 17 Януари

Антоновден – посветен на св.Антоний, покровителя на всички болести. На този ден се извършват ритуали против болести, месят се питки, като една се оставя на тавана за чумата. На този ден жените не би трябвало да плетат, предат, да готвят боб или леща, за да не привикат болестите.

Самият свети Антоний е роден в заможно семейство, но се отказва от богатството си, раздава го на бедните и заживява в изсечена в скалите гробница. Според легендите една вечер в убежището му го нападнали всевъзможни зверове и гадини, които му нанесли тежки рани. Изведнъж животните избягали, а от процеп на тавана проникнала светлина, която излекувала раните му. Свети Антоний усетил намесата на Господ и попитал защо не му е помогнал по-рано. Бог му казал, че през цялото време е бил с него, но е изпитвал мъжеството му, и след като се е доказал ще му помага винаги. След тази случка, свети Антоний се преместил да живее в изоставена постройка, на която зазидал входа, изолирайки се напълно от света. Въпреки изолацията си, той излекувал много болни хора, които посъветвал да не благодарят на него, а на Бог.

Смята се, че свети Антоний е брат на свети Атанасий, и двамата са били ковачи и поради това 17 и 18 януари са празници на ковачите, железарите, точиларите и ножарите.

На този ден имен ден имат още: Антон, Антония (римско родово име, неоценим, безценен)и Андон, Донка, Доньо, Дончо, Тонко, Тони, Тончо, Тотка

Атанасовден, имен ден Атанас: 18 Януари

Атанасовден – на този ден почитаме паметта на свети Атанасий Велики, смятан за повелител на зимата, снеговете и ледовете. Според народните вярвания от този ден зимата започва да си отива и за това празника е наричан още Среди зима. На този ден се коли черно пиле или кокошка и се готви с ориз, след което се раздава на близките. Смята се, че черните пера притежават лечебни сили, за това се запазват. На празника жените не бива да готвят боб или леща, за да не „нашари” чумата децата им. Също така не се преде или шие, защото според вярванията раните няма да зараснат.

Самият Атанасий Велики е роден в края на трети век след Христа в Александрия. Прочул се е с разпространяването на вярата си, едва на 24 години е провъзгласен за дякон. Участва в Първия вселенски събор в Никея. Противниците на християнството ходатайстват за него пред императора, който постепенно променя благоразположението си и изпраща Атанасйи на заточение. По време на многобройните си изгнания светеца се отдава на молитви, евангелска проповед и житиеписание на свети Антоний. След смъртта на архиепископ Александър е избран за негов заместник в Александрия.

На 18 Януари имен ден имат още Атанас, Атанаска, Наско, Наска, Начо, Таньо, Тинка