1ви Юни международен ден на детето

Международен ден на детето, Спасовден, ПП на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари
Международният ден на детето се празнува в много страни по света, но на различни дати. С решение на ООН за такъв е обявен 20 ноември (приемане Декларацията за правата на децата, а по-късно и Конвенцията за правата на децата). Инициативата за определяне на такъв празник е започнала още през 1924 г., когато е решено да бъдат децата признати за пълноправни членове на обществото, имащи своите права. Определянето на ден, посветен на децата е благоприятствало за приемането им в обществото, обръщане на внимание на потребностите им, на бита и проблемите им.
В днешните общества никой вече не омаловажава правата на децата. Всички приемат правото им на живот, на образование, на игри, на домашен уют.

24 Май

Ден на Българската просвета, култура и славянската писменост, ПП на учители, учени, ученици и просветни дейци.

Имен ден празнуват Кирил и Методий, Методия, още Киро, Кирчо, Кирилка, Методи, Методийка

1ви Април

Ден на хумора, сатирата и забавата или Prima dies Aprilis e празник, свързан с първия ден на април. Обичаят датира от XIII в. и е известен почти по целия свят. На този ден се извършват различни действия, целящи да бъдат объркани другите хора, в медиите се подават измислени забавни информации.

Тодоровден

Тодоровден (Св. великомъченик Теодор Тирон) – 6 седмици и 1 ден преди Великден (събота в края на първата седмица от Велики пости); На този ден се чества събирателния образ на трима светци – св.Теодор Тирон, св.Теодор Стратилат и св. Теодор Студит. Смята се, че св.Тодор е повелител на конете и на този ден забивал копието си в земята, на него връзвал коня си и призовавал лятото да настъпи.В българския фолклор празникът се нарича Тудорица или Конски Великден. Призори жените приготвят обреден хляб с формата на конче, слагат му орехи, чесън и сол. На този ден се гледа кои коне са прекарали зимата добре и са здрави, силни и издръжливи. Провеждат се надбягвания с коне, наричани кушии, а наградата за коня е вързоп с най-хубавия зоб. След състезанието ездачите обикалят селото с победителя на чело, а съселяните им ги черпят с вино. Следва угощение в дома на победителя. Младите моми правят венци за коня и за ездача.

На този ден имен ден празнуват Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Дора, Тодорка и Теодорина, Доротея, Дорина, а също и преводните Божидар, Божидара

8ми Март: международен ден на жената

Международен ден на жената – това е денят, посветен на жените и отбелязващ заслугите им не само като майки, а и в политически, икономически и обществен аспект. Отбелязването на този ден е свързано с проявите на работничките в САЩ за справедливо възнаграждение и добри условия на труд. За първи път в България празникът е честван през 1915 г. След 1960 г. празникът придобива особена популярност, става любим на всички жени.

Прието е на този ден да се отдава чест на дамите, да се подаряват цветя и дребни подаръци.
Денят е подходящ за оказване на симпатия към колежка, приятелка и т.н.

3ти Март: Освобождение на България от Турско робство

3ти Марта – Освобождение на България от Турско робство.

На този ден честваме годишнина от подписването на Санстефанския договор, затвърден от Берлинския договор през 1878 г. По силите им се възтановява българската държавност след Руско-турската освободителна война.

Бабинден 8 Януари

Бабинден е традиционен семеен празник посветен на „бабите” – акушерките. На този ден бабата къпе децата, при чието раждане е участвала, благославя ги и ги маже с мед и масло. Нея пък я даряват с вълна и кравайчета. В дома на бабата се събират майките, чиито деца е израждала и носят кокошка, баница и други. Те я поливат да се измие и я даряват с риза, кърпа, престилка и чорапи. Третата част от обичая настъпва след гощавката и се нарича влечугане. Жените отиват до реката или кладенеца и окъпват бабата. По време на обреда не присъстват мъже. През 1951 г. този ден е обявен за празник на родилната помощ, акушерите и гинеколозите.

8 Януари, бабинден, е професионален празник акушери и гинеколози.